Peste o jumătate de milion de români şi-au asigurat casele în ultimele trei luni, gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor ajungând în prezent la aproape 40%, ceea ce înseamnă un număr peste 3,3 milioane de poliţe aflate în derulare, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Aproape 2,8 milioane de case şi apartamente erau asigurate printr-o poliţă facultativă sau obligatorie la sfârşitul lunii martie. Cel mai bine s-au vândut asigurările facultative, în timp ce numărul poliţele obligatorii a crescut cu doar 120.000.
"Asigurările facultative de locuinţe s-au dezvoltat mai accelerat începând din 2010, evoluţia fiind stimulată evident de introducerea obligativităţii de asigurare împotriva riscurilor de calamităţi naturale", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.
Circa 600.000 de case şi apartamente sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie, care acoperă doar daunele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii, a încheiat în medie câteva sute de contracte pe zi în perioada aprilie-mai, abia spre sfârşitul lunii iunie vânzările urcând la 2.000-2.500 de poliţe pe zi.
CSA va permite însă companiei să încheie protocoale de colaborare cu primăriile şi asociaţiile de locatari pentru a impulsiona vânzarea de poliţe de asigurare, în condiţiile în care proprietarii care nu încheie o asigurare obligatorie sau facultativă până la începutul lunii august riscă să fie amendaţi cu 100 până la 500 de lei. Poliţele obligatorii sunt distribuite în prezent doar prin cele 13 societăţi de asigurare membre ale PAID.
Proprietarii care optează pentru o poliţă facultativă trebuie să se asigure obligatoriu împotriva riscurilor de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Chiar dacă deţin o poliţă valabilă aceştia, riscă îns