Ultimii trei şoimi din specia dunăreană au ajuns să trăiască în judeţul Timiş. Pe cale de dispariţie, şoimii şi-au făcut cuib pe o linie de înaltă tensiune dintre Lovrin şi Sânnicolau Mare. Voluntarii unui ONG şi Enel au intervenit, marţi seara, pentru salvarea animalelor. Şoimii urmează să fie urmăriţi prin satelit.
Trei pui de şoimi dunăreni, singura familie din această specie rară, au fost salvaţi de la electrocutare de angajaţii companiei ce se ocupă de furnizarea curentului electric şi voluntarii Grupului Milvus. Cei trei pui au fost găsiţi într-un cuib pe o linie de înaltă tensiune, între Lovrin şi Sânnicolau Mare. Cum acţiunea de salvare a puilor de şoimi a fost extrem de complicată, la acţiune au participat mai mulţi angajaţi Enel, care au avut grijă ca viaţa animalelor şi a voluntarilor să nu fie pusă în pericol.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
"În premieră unul dintre şoimi a fost echipat, pentru prima dată în ţara noastră, cu un aparat ultraperformant dotat cu GPS. Astfel, vor fi colectate zilnic date legate de traseul şoimului, ce vor fi transmise prin satelit şi analizate de specialişti. Informaţiile obţinute vor contribui la o mai bună cunoaştere a migraţiei şoimilor şi la protejarea acestei specii rare", a spus Attila Nagy, reprezentant al Asociaţiei Milvus.
Şoimul dunărean (Falco cherrug) a dispărut aproape în totalitate de pe teritoriul României, ultimele exemplare fiind depistate în munţii Dobrogei, în urmă cu câţiva ani. Specia este listată de convenţii internaţionale şi menţionată ca „ameninţată" pe Lista Roşie a IUCN. Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit sunt doar câteva doar dintre principalele cauze ale scăderii numărului şoimilor dunăreni într-un ritm accentuat. Una dintre caracteristicile speciilor de şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alt