Dacă până acum câţiva ani, tornadele, incendiile, secetele şi inundaţiile erau considerate fenomene extreme, dezastrele naturale care s-au produs în toată lumea în ultima perioadă sunt semne îngrijorătoare ale schimbării climatice.
Specialiştii spun că dezlănţuirile meteorologice catastrofale vor deveni ceva normal în viitor, potrivit ziarului The Guardian. Clima a intrat într-un montagne-russe, cu perioade din ce în ce mai prelungite de comportament extrem, pe zone din ce în ce mai mari.
Anul trecut, peste 2 milioane de kilometri pătraţi din Europa de Est şi Rusia au fost pârjoliţi de secetă. Aproximativ 50.000 de persoane au murit din cauza temperaturilor mai mari cu peste 6 grade decât în mod normal, culturile agricole au fost devastate şi au izbucnit sute de incendii. Preţul grâului şi altor alimente a crescut din cauza celei mai fierbinţi veri din ultimii 500 de ani.
Anul acesta, arşiţa s-a mutat în vestul Europei, unde 16 ţări, printre care Franţa, Suedia şi Germania se confruntă cu o secetă extremă. De vină sunt fenomene naturale, El Nino şi La Nina, care apar în urma încălzirii şi răcirii Oceanului Pacific în zona ecuatorială şi care aduc inundaţii şi secetă.
Zone mari din Europa au primit mai puţin de jumătate din cantitatea de ploi pe care o primesc în general în martie, aprilie şi mai, temperaturile sunt mult prea mari pentru această perioadă, centralele nucleare sunt pe punctul de a fi oprite deoarece nu este suficientă apă în râuri pentru a le răci, iar vapoarele care navigau pe principalele râuri europene au trebuit trase la mal din cauza nivelului scăzut al apei. În ultima săptămână, seceta din Europa a fost înlocuită de furtuni masive şi inundaţii fulgerătoare, care au transformat străzile din Germania şi Franţa în adevărate râuri.
Fenomene meteo extreme au avut loc în ultimele trei luni şi în Australia, China şi sudul Am