Societatea a reuşit să achite datoria de 140 de miliarde de lei vechi către Distrigaz şi negociază acum încheierea unor contracte avantajoase. De la 1 iulie, Termica SA va compensa o parte din cuantumul facturii de gaze naturale cu energia electrică produsă prin Uzina de Cogenerare, ţinută mulţi ani de zile închisă.
Cele 6.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului au primit iarna trecută cu mare întârziere agent termic, întrucât furnizorul – SC Termica SA – înregistra datorii către Distrigaz, care a decis să închidă robinetul. S-a ieşit din această situaţie de criză prin semnarea unui contract de eşalonare pe şase luni a datoriei de aproape 140 de miliarde de lei vechi, garantat de Primăria Târgovişte. Nu a fost prima dată când s-a încheiat o asemenea înţelegere, însă abia anul acesta Termica a reuşit să o ducă la bun sfârşit, ceea ce înseamnă un prim pas pentru continuarea activităţii.
Speranţe să scadă preţul la gigacalorie
Primarul Gabriel Boriga este ferm şi dă asigurări că Termica nu se va închide, contrar tuturor zvonurilor răspândite în oraş. „Iarna trecută, nimeni nu a suferit de lipsă de căldură şi apă caldă. O să am grijă ca populaţia şi instituţiile publice să nu întâmpine probleme nici iarna viitoare. Termica nu se închide”, afirmă Gabriel Boriga.
Ion Dăscălescu – liderul Sindicatului Liber Independent Energie Termică spune că societatea a încheiat chiar şi noi contracte, care să o ajute să devină rentabilă.
„De la 1 iulie, vom începe să furnizăm energie electrică, pe care o producem prin Uzina de Cogenerare, celor de la Distrigaz, în compensaţie cu gazele naturale pe care ni le asigură ei. Pe timp de vară, acest contract ne acoperă 2/3 din valoarea facturii la gaze”, spune Dăscălescu.
De asemenea, conducerea Termica duce tratative cu o firmă olandeză care doreşte să pună pe picio