Un eşec al negocierilor din Congres referitoare la majorarea plafonului datoriilor Statelor Unite, care au atins limita maximă legală, ar putea pune în pericol redresarea economică şi să declanşeze o nouă criză financiară.
"Am putea asista la o revenire a crizei financiare, dacă ne jucăm prea aproape de linie", a afirmat Obama la postul de televiziune NBC.
Agenţia de evaluare fianciară Moody's Investors Service a avertizat că va lua în considerare o retrogradare a ratingului SUA, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu privire la majorare plafonului datoriei publice.
O agenție de rating financiar din China a exprimat temerile țării privind datoria americanilor, arătând că Statele Unite au intrat deja în incapacitate de plată.
Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, 14.294 de miliarde de dolari, Trezoreria americană fiind obligată să adopte o serie de măsuri excepţionale pentru a putea să emită în continuare obligaţiuni fără a majora gradul de îndatorare al statului.
"Dacă în următoarele săptămâni nu vor exista progrese pentru majorarea plafonului datoriei, Moody's se aşteaptă să plaseze ratingul SUA sub revizuire pentru o posibilă retrogradare", a anunţat agenţia într-un comunicat.
La data de 18 aprilie o altă mare agenţie de rating, Standard & Poor's, a coborât perspectiva pentru datoriile pe termen lung ale SUA, la "negativă" de la 'stabilă', citând riscurile care apar de pe urma creşterii deficitului SUA.
Chinezii au împrumutat cam prea mult
Mai mult de 1.000 de miliarde de dolari. Aceasta este datoria americanilor către chinezi la momentul de față, fapt ce stârnește îngrijorare în rândul oficialilor de la Beijing de ceva vreme încoace.
Directorul departamentului de analiză de la Banca Centrală a Chinei, Zhang Jianhua, a apreciat