Disputele etnice din interiorul Universtăţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş au fost reluate, pe fondul noii legi a Educaţiei. Şeful Departamentului de Sănătate din cadrul PSD Mureş, Florin Buicu, spune că reprezentanţii liniei de predare în limba maghiară din UMF au cerut oficial conducerii Universităţii mureşene, dar şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării, ca, din anul universitar următor, să existe state de funcţii separate pentru români şi maghiari.
„Şi până acum studenţii maghiari beneficiau de cursuri în limba maghiară, dorinţa cadrelor didactice şi a studenţilor, împinşi de la spate de UDMR, ar fi ca de la 1 octombrie şi lucrările practice să se desfăşoare în limba maghiară. Îmi pun o întrebare: oare vom avea paturi în limba maghiară, vom avea bolnavi de limba maghiară şi bolnavi de limbă română? Vom avea foi de observaţie de limba maghiară şi foi de observaţie de limba română la Târgu-Mureş? Din câte ştiu s-au făcut demersuri de către linia de predare în maghiară la Ministerul Educaţiei şi către conducerea Universităţii", a declarat Florin Buicu. Liderul PSD Mureş mai spune că, dacă autorităţile vor aproba instituirea acestui sistem, pasul imediat următor ar fi angajarea de personal suplimentar la UMF, pe linia de predare în limba maghiară, după care, „prin vot democratic se va ajunge cel mai probabil la scindarea UMF", lucru imposibil de realizat în momentul de faţă când ponderea cadrelor didactice în limba română este cu 20% mai mare decât cea a cadrelor didactice maghiare.
Sediu nou pentru universitate?
Potrivit anumitor surse, comunitatea maghiară din Mureş pregăteşte deja un sediu nou pentru viitoarea Universitate de Medicină şi Farmacie în limba maghiară de la Târgu-Mureş. Aceleaşi surse afirmă că viitoarea universitate maghiară de medicină şi farmacie ar urma să îşi desfăşoare activitatea în clădirea care adăposteşte Lice