Până când va ajunge în supermarketuri, laptele asemănător celui matern va trebui să mai treacă prin multe teste. Cercetătorii au pornit o adevărată dezbatere în jurul laptelui similar cu cel uman provenit de la vacile modificate genetic, care l-ar putea înlocui, pe viitor, pe cel artificial.
Cercetătorii chinezi care au introdus gene umane în 300 de vaci, pentru a reproduce calitatea laptelui matern, au ţinut zile în şir primele pagini ale ziarelor din lume. Oamenii de ştiinţă chinezi susţin că acest tip de lapte conţine nutrienţi care întăresc sistemul imunitar al copiilor şi îi protejează de infecţii, informează Livescience.com. În plus, chinezii vor să convingă producătorii să comercializeze laptele nou descoperit şi speră ca, în trei ani, acesta să se poată vinde în China, urmând ca, în aproximativ zece ani, să se găsească în magazine din întreaga lume.
Primele rezultate sunt optimiste
Demersurile chinezilor sunt constestate de numeroşi critici, care spun că, deocamdată, nu sunt convinşi de beneficiile laptelui provenit de la animale modificate genetic. Două întrebări îi macină pe cercetătorii din lumea întreagă: este sau nu acest lapte mai sănătos decât cel artificial? Şi în ce măsură cei care îl vor consuma vor fi în siguranţă?
Vacile modificate genetic au aspectul identic cu cele normale, însă laptele lor conţine proteine umane ca lizozima şi lactoferina. Lizozima, susţin cercetătorii de la laboratorul State Key, de la Universitatea Agronomică din China, care au creat laptele modificat, protejează nou-născuţii de infecţii, iar lactoferina le întăreşte sistemul imunitar. Aceştia garantează că laptele de la vacile transgenice va fi o alternativă sigură.
„E un lapte cu un gust de zece ori mai puternic decât cel normal", a declarat cercetatoarea Ning Li, care a condus echipa de la laboratorul State Key. Primele cercetări indică f