Edilii Capitalei încearcă să transforme Bucureştiul într-un oraş "verde" cu ajutorul unor proiecte prin care să se reducă poluarea şi să fie stimulată folosirea energiei durabile.
Un proiect-pilot de folosire a energiei solare la iluminatul public va fi pus în practică în zilele următoare pe strada Matei Basarab din Capitală. Pe 20 de stâlpi au fost montate sisteme de iluminat care vor folosi energia solară pe care o vor stoca, pe timpul zilei, în baterii şi o vor utiliza apoi la aprinderea becurilor pe timpul nopţii.
"Este un proiect realizat de o firmă privată, iar municipalitatea nu a contribuit financiar la susţinerea acestuia. Putem spune că este vorba despre un cadou pe care l-am primit şi care ne va ajuta să evaluăm cât de eficient este un astfel de sistem, care sunt costurile de întreţinere, ce economii se pot face şi apoi, dacă vor fi rezultate bune, să-l extindem", a declarat Ion Dedu, directorul Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei.
Sistemul a fost realizat de Aedilia, firma care a realizat proiectarea şi montajul echipamentelor de iluminat de pe artera de circulaţie Străpungerea 1 Mai. Iluminatul de pe strada Matei Basarab nu depinde de reţelele electrice din zonă şi este conceput independent, el folosind energia solară care aprinde ledurile pe timpul nopţii. Sistemul va avea nevoie de întreţinere şi reparaţii în cazul în care vor fi probleme cu încărcarea bateriilor sau depunerile de praf de pe panourile solare.
Edilii susţin că sistemul este comparabil cu cel clasic în ceea ce priveşte performanţele şi intensitatea luminoasă şi are avantajul că foloseşte energie 100% verde, nepoluantă. Alţi câţiva stâlpi pentru iluminat solar au fost montaţi în părculeţul de lângă Gara Basarab. Sistemele de iluminat public cu ajutorul energiei solare sunt folosite şi în alte ţări ale UE care şi-au propus să utilizeze cât mai mult energ