BNR va menţine cel mai probabil dobânda de politică monetară la 6,25% până la sfârşitul anului, deşi riscurile inflaţioniste sunt în continuare ridicate, pentru a ajuta economia care îşi revine greu, apreciază analiştii.
"În opinia noastră, BNR este prinsă între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, riscurile privind creşterea inflaţiei - inclusiv deteriorarea anticipaţiilor inflaţioniste - pot să necesite înăsprirea politicii monetare. (...) Pe de altă parte, este necesară realizarea unei politici monetare acomodative, pentru a susţine redresarea economică fragilă", se arată într-un raport al băncii americane Citi privind pieţele emergente.
Dacă în primul trimestru economia a avut un plus de 0,7%, deja au început să apară întrebări legate de trimestrul al doilea. Analiştii nu s-au aventurat până acum să spună cum va fi evoluţia economiei în trimestrul II, însă semnalele nu sunt foarte bune: producţia industrială şi exporturile au încetinit, iar consumul intern nu dă semne de revenire.
Analiştii iau întotdeauna în calcul şi mesajele venite dinspre BNR. Săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că majorarea dobânzii din perioada 2005-2006, ca răspuns la presiunile inflaţioniste, a avut şi efecte colaterale stimulând intrările de capitaluri străine, care au alimentat o apreciere nesustenabilă a leului.
Isărescu a spus că rezultatul a fost "relativ rău", ceea ce îi face pe mulţi să considere că BNR, confruntată şi acum cu o situaţie similară (inflaţie mare şi intrări de capitaluri străine) va încerca o abordare diferită.
De la începutul anului 2009, BNR a redus dobânda de politică monetară cu patru puncte procentuale, aducând-o la un minim istoric de 6,25% pe an. Însă din luna mai 2010 BNR a întrerupt şirul de reduceri, menţinând dobânda-cheie, în condiţiile în care majorarea TVA de la 19% la 24% din vara anului trecut a împi