Adolescentul este îndrăgostit de sportul minţii şi luptă să înfiinţeze în Bacău un club în care să se poată face performanţă.
S-a aşezat pentru prima dată în faţa unei table de şah la vârsta de 5 ani, când a învăţat şi primele mutări de la bunica lui. De atunci nu trece zi fără să joace cel puţin două ore. Theodor Balan a pus atâta pasiune în acest sport, încât îl compară cu „viaţa în miniatură“.
„Jocul de mijloc corespunde maturităţii“
„Acest sport îţi arată cum este viaţa. Fiecare etapă poate fi comparată cu o etapă de viaţă. Deschiderea poate fi comparată cu copilăria şi tinereţea şi este foarte important să începi partida bine ca să ai rezultate ulterior. Urmează jocul de mijloc care corespunde cu maturitatea, când trebuie să ne atingem anumite obiective şi să ne pregătim finalul, respectiv bătrâneţea, pentru a încheia jocul cu un rezultat favorabil“, explică adolescentul.
Elev în clasa a X-a, la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu“ din Bacău, Theodor îşi face timp zilnic pentru a studia şi sportul minţii. Nu s-a limitat doar la exerciţiul practic, ci a mers mai departe şi a început să citească cărţi de specialitate şi metode de joc publicate de marii şahişti ai lumii. „Pentu a anticipa mutările celuilalt trebuie să studiezi foarte mult. Contează cum începe o partidă, şi de fiecare dată trebuie să vii cu ceva nou, să-l surprinzi pe cel din faţa ta. Dacă tu faci mutări la care el nu se aşteaptă, atunci ai toate şansele să câştigi“, a mai spus elevul. În municipiul Bacău nu există un club de şah, iar acest lucru îl mâhneşte pe adolescent.
Acesta a discutat deja cu responsabili din sportul băcăuan să înfiinţeze o secţie de profil sau o asociaţie în cadrul Sport Club Municipal Bacău. „Suntem în discuţii şi s-ar părea că sunt şanse să avem şi noi o secţie de şah în Bacău. Ar fi util pentru toţi cei pasionaţi pentr