Marţi se împlinesc 26 de ani de la semnarea acordului Schengen - un acord ce a permis libera circulaţie pentru 400 de milioane de europeni. Un moment de sărbătoare umbrit însă de presiunile unor state membre de a reintroduce controalele la frontiere în timp ce România şi Bulgaria speră ca până la sfârşitul anului să obţină măcar o promisiune privind aderarea.
În urmă cu 26 de ani, pe malul râului Moselles din Luxemburg, în dreptul unui orăşel numit Schengen, aflat la graniţa dintre Franţa şi Germania, cinci secretari de stat erau gata să semneze prima formă a acordului Schengen.
Cei cinci secretrai de stat reprezentau Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg. Acordul istoric, care îşi propunea eliminarea controalelor de la graniţă şi barierele comerciale, nu a stârnit la acea vreme vreun interes special. Aşa se face că la ceremonie au participat doar secretarii de stat ai celor cinci ţări. Robert Goebbels, cel care a prezidat reuniunea, îşi aminteşte:
"am ales localitatea Schengen pentru a adăuga simbolism evenimentului. Schengen este un orăşel vincol de pe râul Moselle, situat chiar la graniţa dintre Franţa şi Germania. Mulţi nu au recunoscut atunci caracterul simbolic al acestui loc. Primul acord Schengen din 1985 nu era considerat un acord atât de revoluţionar. Dacă miniştrii ar fi ştiut cât de important va fi acest acord, l-ar fi semnat ei înşişi”.
Aşa s-a născut prima formă a unui acord istoric, acord care de-a lungul anilor a suferit mai multe modificări. Pentru a se asigura totuşi securitatea frontierelor au fost gândite instrumente de cooperare poliţienească şi judiciară cum ar fi Europol, Eurojust, Frontex sau Sistemul de Informaţii Schengen. Crearea Schengen, un succes pentru UE
Crearea spaţiului Schengen a fost una dintre cele mai de succes realizări ale Uniunii Europene (UE), spune astăzi comisarul pentru afaceri i