Silk Road, o pagină web gândită pentru hackeri, a ajuns în atenţia unor senatori americani care i-au înaintat, săptămâna trecută, procurorului general al Statelor Unite o scrisoare prin care atrăgeau atenţia că site-ul permite oricui "să cumpere şi să vândă droguri fără reţineri… de la cocaină, la heroină, ecstasy sau marijuana", relatează The Guardian. Moneda în care se practică schimburile se numeşte Bitcoin şi este acceptată ca modalitate de plată de tot mai multe companii şi consumatori deoarece nu poate fi urmărită.
Pagina Silk Road a fost creată în 2009 de către un student la informatică din Japonia, cunoscut doar sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Iniţial, hackerii erau cei care foloseau bitcoin drept monedă de schimb pentru diferite servicii, însă ea este pe cale de a deveni moneda neoficială a internetului, scriu jurnaliştii britanici.
Bitcoin - o metodă discretă de a plăti online
Un bitcoin ar fi echivalentul a 44 de lei şi poate fi achiziţionat de la mai multe case de schimb valutar online, folosind o varietate de monede internaţionale (dolar american, dolar canadian, euro, lire sau chiar ruble). Economia virtuală din jurul monedei este estimată la peste 34 de milioane de euro. Oricine dispunde de un computer suficient de puternic îşi poate crea bitcoins, rezerva de monede virtuale fiind gestionată de un software care funcţionează pe baza unor algoritmi matematici complecşi.
În afară de afacerile ilegale care au frâu liber cu ajutorul valutei care nu poate fi urmărită, tot mai multe firme legitime preferă să folosească sistemul informatic pentru a efectua plăţi şi a încasa bani. De la vânzători de jocuri video la producători de şosete sau firme de grădinărit, companii din varii domenii sunt atrase de serviciul global, care nu depinde de evoluţia economiilor naţionale sau de izbucnirea unor crize bancare.
Clienţii sunt şi ei mul