Reprezentanţi ai festivalurilor de film de la Cannes, Locarno, Berlin, Salonic şi Varşovia au răspuns la întrebările reporterilor cotidianului „Adevărul de Seară Cluj“. Cum se vede TIFF-ul din perspectiva celor mai importante festivaluri din Europa, care sunt ingredientele unui festival reuşit, cum aduci o vedetă la festival şi care este viitorul celui mai important eveniment cinematografic din România sunt câteva dintre întrebările care aceştia au răspuns.
Participanţi la masa Adevărului (foto): Stefan Laudyn (directorul festivalului de film de la Varşovia), Dimitri Eipides (directorul festivalului de film de la Salonic), Nadia Dresti (reprezentantul Festivalul Internaţional de Film de la Locarno), Nikolaj Nikitin şi Karin Hoffinger (reprezentanţi ai Festivalul Internaţional de Film de la Berlin), Marzena Moskal (selecţioner în cadrul Festivalului de Film de la Cannes), Rik Vermeulen (director executiv TIFF)
„Mi-a plăcut tot la TIFF. Filmele au fost inspirat alese, au fost mai multe săli de proiecţie faţă de anul trecut, iar lucrul cel mai important, în opinia mea, l-a constituit interesul crescut al spectatorilor faţă de filmele din Est“, a spus Nadia Dresti, reprezentant al Festivalului de Film de la Locarno. În categoria „minusuri“ a fost inclus programul mult prea încărcat. „Sincer, am devenit uşor frustrată când am realizat că nu-mi ajunge fizic timpul să pot vedea aproape toate filmele din program“, a arătat Karin Hoffinger, reprezentant al festivalului din Berlin, prezentă prima oară la Cluj.
Videoteca TIFF
Soluţia pentru a mai „aerisi“ un program încărcat a oferit-o Nikolaj Nikitin, reprezentant şi el al Festivalului de la Berlin: „TIFF-ului îi lipseşte o mediatecă. La Berlin, am creat aşa ceva“. Tudor Giurgiu, directorul TIFF, a dat, ieri, asigurări că, în 2012, problema nu va mai exista. „La anul, vom avea şi o videotecă, astfel oas