Semestrul austerităţii
Comisia Europeană a şlefuit un mecanism de coordonare a politicilor economice şi bugetare ale statelor membre, pus sub umbrela aşa-numitului semestru european. De ce semestru? Pentru că, la fiecare şase luni, toate statele membre transmit Comisiei raportări amănunţite despre situaţia economică. Mecanismul este articulat pe mai multe trepte. Într-o primă etapă s-au stabilit paşii, liniile generale de urmat, apoi ţările au transmis programele după care rulează economiile lor, Comisia a elaborat recomandări care vor fi validate de Parlamentul European, iar apoi statele vor aplica sfaturile care vor rămâne în picioare.
Mecanismul funcţionează şi toate statele membre au răspuns la apelul Comisiei. Ţările din zona euro au trimis la Bruxelles programele de stabilitate şi planurile naţionale de reformă. Statele care nu sunt membre ale clubului euro, cum este şi cazul României, au transmis Comisiei programe de convergenţă, la pachet cu programul naţional de reformă. Experţii Comisiei au analizat pachetul de programe transmis de fiecare stat în parte şi au lansat câte un set de recomandări punctuale de care fiecare guvern ar trebui să ţină seama. În teorie, recomandările ar trebui să fie aplicate într-un interval de un an, un an şi jumătate. În esenţă, recomandările urmăresc refacerea finanţelor publice, întărirea competitivităţii economiilor europene şi evitarea unor noi crize. Efortul de coordonare însuşi este o reacţie lucidă în faţa unei crize care mocneşte, a lăsat să se înţeleagă preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Economia Uniunii Europene se află într-un punct critic. Redresarea câştigă teren, dar este foarte inegală pe continent şi există în continuare multe incertitudini, a avertizat Barroso.
Aproape toate ţările sunt sfătuite să-şi reformeze sistemul de pensii. Franţei i se sugerează să continue re