Preşedintele băncii centrale germane (Bundesbank) a declarat că moneda unică europeană poate supravieţui unei eventuale intrări a Greciei în incapacitate de plată, punând astfel presiune pe guvernele zonei euro să creeze un nou program de salvare pentru statul elen care să nu includă contribuţia BCE la reducerea poverii datoriilor greceşti. Jens Weidmann, noul şeful al Bundesbank, a atenţionat că solvenţa Greciei depinde în mare parte de voinţa statului de a insista pe implementarea reformelor, scrie Bloomberg.
Oficialul a subliniat că BCE nu vrea să transforme programul anticriză prin care cumpără obligaţiuni "într-o instituţie de durată", iar implementarea măsurilor de austeritate de către Grecia şi vânzarea activelor de stat sunt elemente cruciale în prevenirea intrării în incapacitate de plată.
"Dacă angajamentele nu sunt respectate, nu vor fi alocate ajutoare suplimentare. Va fi decizia Greciei, iar statul va trebui să suporte consecinţele economice dramatice ale unui default. Astfel, ţările partenere vor fi puse într-o situaţie dificilă. Dar chiar şi în acest caz euro va rămâne stabil", a spus Weidmann.
Descrierea făcută de bancher efectelor pe care le-ar putea avea intrarea Greciei în incapacitate de plată contrastează cu scenariile apocaliptice descrise de oficiali ai BCE, printre care Lorenzo Bini Smaghi şi Christian Noyer. Ei susţin că un default al statului elen ar echivala cu o catastrofă de genul prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers.
Liderii europeni se grăbesc să găsească modalităţi de a atenua criza datoriilor greceşti până la finele acestei luni care să includă împărţirea costurilor salvării statului elen cu deţinătorii de obligaţiuni. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a cerut prelungirea cu şapte ani a termenelor de scadenţă ale obligaţiunilor greceşti deţinute de investitorii privaţi pentru