\"Ar putea zona euro să se destrame? Acest lucru este posibil într-un orizont de timp de cinci ani\", este titlul unei analize realizate de profetul crizei, Nouriel Roubini, preşedintele Roubini Global Economics. El spune că uniunea economică și monetară nu a îndeplinit niciodată în totalitate condițiile unei regiuni monetare optime. Sursa: Codrin Prisecaru
Totodată, Roubini explică, într-un articol publicat în Financial Times, că abordarea dezordonată a crizei zonei euro a dus la eșecul rezolvării problemelor fundamentale ecomice și de competitivitate din cadrul uniunii.
Dacă situația continuă în același mod, euro va fi implicat în reducerea dezordonată a datoriilor şi, în cele din urmă, se va apropia de spargerea uniunii monetare, dacă unii dintre membrii săi mai slabi intră în colaps, a spus economistul.
"Uniunea economică şi monetară niciodată nu a îndeplinit în totalitate condiţiile pentru o zonă monetară optimă. În schimb, liderii acesteia speră că lipsa de politici monetare, fiscale si ale ratei de schimb ar putea duce la accelerarea reformelor structurale", spune Roubini în articolul din FT.
În fapt, spune el, realitatea a fost cu totul alta, culminând cu divergenţe între politicile fiscale ale statelor, lipsă de disciplină în state precum Grecia şi Portugalia, întârzierea reformelor structurale şi creşterea salariilor peste productivitate, având drept consecinţă reducerea competitivităţii la periferia zonei euro.
Potrivit profetului crizei, toate uniunile monetare de succes au fost asociate cu o uniune fiscală şi politică, elemente care nu se regăsesc în cazul statelor din zona euro.
Trei scenarii improbabile. Ce urmează?
În acest context, Nouriel Roubini vede mai multe opţiuni. Prima este că euro ar putea să se deprecieze drastic faţă de dolarul american, pentru a restabili competi