Băncile au început să relaxeze condiţiile de creditare, punând accent în ultima perioadă pe reducerea documentaţiei şi aprobarea mai rapidă a dosarelor. Clienţii trebuie să aibă în vedere însă că un credit obţinut mai uşor tinde să aibă costuri mai ridicate.
După ce băncile au marşat puternic în ultimul an pe creditele de refinanţare (garantate cu ipotecă), acum a venit rândul împrumuturilor de nevoi personale. Competiţia s-a axat pe mesajul că aprobarea dosarului de credit se face în 24 de ore.
BCR, Alpha Bank şi de curând Banca Transilvania au introdus credite de nevoi personale, unde clientul află, după o zi, dacă primeşte sau nu împrumutul.
Credite fără fişa fiscală
Un alt avantaj pe care finanţatorii au urmărit să-l ofere clienţilor a fost simplificarea documentaţiei. În acest caz, soluţia a fost acordarea împrumuturilor prin intermediul instituţiilor financiare nebancare din cadrul grupului financiar, deoarece cerinţele prudenţiale cerute de BNR sunt mai relaxate.
Clientul nu este cu nimic afectat de această procedură, deoarece împrumuturile se obţin tot prin intermediul unităţilor bancare.
Un exemplu este Direct BT - divizia de credite de consum a Băncii Transilvania. Aceasta oferă împrumuturi unde documentaţia solicitată nu include fişa fiscală, ci doar adeverinţă de venit şi actul de identitate.
Acest lucru este posibil deoarece instituţia de credit nu este înscrisă la BNR în registrul special al
IFN-urilor, ci doar în registrul general. Din acest motiv, nu se aplică regulamentul privind limitarea riscului de credit ce impune o documentaţie mai stufoasă.
În aceeaşi situaţie s-a aflat timp de aproximativ 1 an şi jumătate şi compania UniCredit Consumer Financing, divizia de credite de consum a grupului UniCredit. Din noiembrie 2008, de la lansare şi până în februarie 2010, IFN-ul a fost înc