Disfuncţia erectilă este în principal o afecţiune de cuplu, spun medicii urologi. Potrivit specialiştilor, aceasta poate apărea la orice bărbat, indiferent de vârstă.
Urologii spun că bărbaţii bolnavi de diabet zaharat, afecţiuni cardiovasculare sau obezitate pot avea probleme în desfăşurarea activităţii sexuale. De asemenea, fumatul, consumul excesiv de alcool şi depresia sunt factorii care predispun la apariţia acestei boli. Potrivit prof. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele Asociaţiei Române de Medicină a Sexualităţii, jumătate dintre pacienţii cu diabet zaharat pot suferi de disfuncţii erectile din cauza tratamentului medicamentos.
Un studiu realizat în România, pe un eşantion de 1.240 de persoane, cu vârsta cuprinsă 15 şi 55 de ani, arată că un român din patru se confruntă cu disfuncţie erectilă. Potrivit datelor obţinute în urma cercetării, 8% dintre bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani acuză ejaculare precoce, iar 14% acuză stresul şi oboseală ca factor principal în apariţia acestei afecţiuni.
În ceea ce priveşte bărbaţii cu vârste cuprinse între 46 şi 55 de ani, studiul arată că 4% dintre ei se confruntă cu ejaculare precoce, 40% dintre voluntari acuzând stresul şi oboseala ca principalii factori care duc la apariţia acestei probleme. În plus, 33% dintre ei susţin că problemele cu erecţia au apărut din cauza vârstei, 15% au menţionat că problemele lor au apărut din cauza faptului că fumează peste un pachet de ţigări pe zi, în timp ce 13% au considerat că afecţiunile cardiace de care suferă sunt responsabile de apariţia disfuncţiilor erectile.
"Disfuncţiile erectile pot să apară la orice bărbat, la orice vârstă şi din cauza asta trebuie să ne preocupe ca o problemă de sănătate. Dincolo de deficienţele sexuale se află un infinit de necunoscute, de aceea este important să ne adresăm medicului şi să ne ferim de tratamentel