În urmă cu fix 21 de ani, Bucureştiul era sub asediu. Concitadinii noştri care au fost martori direcţi ai mineriadei din 1990 îşi amintesc cu siguranţă de lozincile „Moarte intelectualilor!" sau „Noi muncim, nu gândim!".
Totul a început în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, când forţele de ordine au arestat o parte dintre demonstranţi şi au distrus corturile din Piaţa Universităţii. Ce a urmat a ajuns direct la televizor şi în paginile cărţilor de istorie.
MINERIADA ÎN CIFRE: Câte victime a făcut venirea ortacilor în Capitală
Sub îndemnul unor timeri fără ocupaţie a început un conflict direct între mineri şi forţele de ordine, victime căzând oamenii obişnuiţi, prinşi în mijlocul ostilităţilor. Pe 14 iunie, minerii conduşi de Miron Cozma au ajuns în Gara de Nord la ora 4 dimineaţa, de unde au fost preluaţi de ofiţeri ai SRI şi duşi în Piaţa Universităţii, sub pretextul reamenajării rondurilor de flori distruse.
Vezi filmul mineriadei şi discursul lui Ion Iliescu de la Romexpo:
Atacanţii au pătruns, însă, în incinta Facultăţii de Geologie, a Facultăţii de Litere, cea de Matematică şi în Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, unde au distrus tot ce au putut.
Foarte multe cadre didactice au fost bătute cu cruzime de ocnaşii lui Cozma. Toţi intelectualii au fost agresaţi de minerii asmuţiţi de Ion Iliescu, arestaţi de poliţişti şi interogaţi într-o unitate militară din Măgurele.
În ziua următoare, pe 15 iunie, toţi minerii au fost strânşi în complexul expoziţional Romexpo unde Ion Iliescu le-a mulţumit pentru faptele lor „vitejeşti" prin care au „salvat" democraţia în România.
Chiar şi acum numărul exact al victimelor mineriadei din iunie 1990 rămâne necunoscut. Conform datelor oficiale este vorba despre 746 de oameni răniţi şi peste 100 de morţi.