Yoga nu înseamnă doar figuri spectaculoase în filme sau o metodă a celebrităţilor de a petrece timpul. Este o cale spre autocunoaştere şi eliberare, dar şi un mod de desăvârşire fizică, ce urmăreşte atingerea controlului asupra corpului şi a minţii.
Hatha Yoga, un tip de yoga răspândit în Occident de abia în a doua jumătate a secolului XX, este un sistem de exerciţii corporale şi de respiraţie, ale cărei opt principale posturi ( asane) sunt prezentate în rândurile următoare.
1. Sarvangasana sau Postura lumânării
Mâinile sprijină trunchiul, care va fi perpendicular pe sol. În acest punct, corpul se va sprijini cu palmele şi cu degetele. Această poziţie este recomandată începătorilor şi are rezultate eficiente în ceea ce priveşte reglarea ritmului hormonal, precum şi în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale glandei tiroide.
2. Dhanurasana sau Postura arcului
Staţi pe burtă. Îndoiţi genunchii şi apucaţi gleznele cu mâinile. Simultan ridicaţi genunchii şi pieptul de pe sol. Gâtul trebuie sa fie ţinut drept si extins, nu aplecat spre piept. Asiguraţi-vă că genunchii sunt depărtaţi astfel încât să se încadreze în linia şoldurilor.
Şi această postură joacă un rol important în atingerea unei stări de bine a întregului organism: fortifiază muşchii umerilor, ai spatelui şi ai mâinilor; previne constipaţia; creşte nivelul de energie; îmbunătăţeşte circulaţia periferică şi ameliorează durerile blânde de spate.
3. Paschimottanasana sau Postura cleştelui
Permite prelungirea vieţii, tonifică întregul organism şi catalizează emoţiile. Poziţia este eficientă împotriva constipaţiei şi a hemoroizilor.
4. Halasana sau Postura plugului
Halasana este o postură deosebit de importantă în practica yoga, datorită efectelor sale în plan mental şi este înrudită cu asana (postura) lumânării: picioarele sunt