Cu câteva săptămâni în urmă, administraţia Obama era pregătită să anunţe începutul procesului de redresare a economiei Statelor Unite. Apoi, veştile rele au început să curgă fără încetare din toate părţile, scrie revista Time. În timp ce democraţii încearcă să convingă că lucrurile nu stau chiar atât de rău, republicanii nu au oferit la rândul lor explicaţii mai consistente cu privire la problemele economiei şi nici nu au venit cu soluţii reale. Mai degrabă, ambele părţi continuă să propage mituri despre ceea ce se întâmplă sau despre felul în care economia se va redresa sau nu. Iată cinci dintre cele mai distructive mituri şi de ce trebuie găsită o cale diferită către creştere.
Mitul 1. Este numai o situaţie temporară, după care economia va avansa
Este adevărat că numai 12,2% din economiştii chestionaţi de biroul din Philadelphia al băncii centrale americane (Fed) cred că actualul regres se va transforma într-o recesiune dublă (deşi procentul a crescut semnificativ de la începutul anului). Evitarea unei astfel de recesiuni nu echivalează însă cu generarea unei creşteri destul de solide pentru a reporni piaţa locurilor de muncă. În trecut, economiei americane îi lua aproximativ şase luni pentru a reveni la o situaţie normală a pieţei locurilor de muncă după o recesiune.
Acum, McKinsey Global Institute estimează că perioada se va extinde la cinci ani de această dată. Ar trebui create 187.000 de locuri de muncă pe lună, cu o rată de creştere economică de 3,3%, pentru a se ajunge la o rată a şomajului de 5% până în 2020. La actualul ritm de creştere şi de creare a locurilor de muncă, s-ar ajunge la jumătate din această rată până în anul respectiv.
Mitul 2. Situaţia poate fi depăşită cu stimulente
Deşi o a treia rundă de stimulente oferite de guvern sau de Fed (banca centrală) nu ar trebui exclusă în caz de urgenţă, raportul r