Cât se poate de ”pe românește”, liderul UDMR Kelemen Hunor le-a transmis colegilor de guvernare de la PDL: ori varianta de reorganizare teritorială cu 16 județe (regiuni), în locul celei propuse cu 8, ori în Parlament va exista ”o problemă cu majoritatea”. Cum scriam și în articolul anterior, UDMR nu are nici cel mai mic motiv să accepte regionalizarea cu 8 unități administrative – care ar duce la finalul oricărei discuții legate de Ținutul Secuiesc.
Pe de altă parte, Emil Boc se află într-o situație mai mult decât ingrată: chiar dacă l-a înlocuit la Primăria Cluj-Napoca pe Gheorghe Funar, în mesajele și acțiunile sale a păstrat o puternică latură naționalistă. Îmi amintesc doar de o campanie a societății civile din Cluj, din 2007, intitulată ”Avram Iancu merită ceva mai bun”. Pornită în momentul declanșării lucrărilor de reamenajare a Pieței Avram Iancu, campania solicita schimbarea actualei statui, cu una destinată tot lui Avram Iancu, dar de o altă calitate estetică și golită de simbolistica agresiv naționalistă. Chiar dacă inițiativa s-a bucurat de o largă susținere civică, Emil Boc a respins proiectul (spre deosebire de alte cazuri în care, cel puțin în perioada în care a fost primar, a răspuns pozitiv solicitărilor societății civile). Iar motivul răspunsului negativ a fost evident: teama de a nu-și pierde susținătorii naționaliști.
Cum UDMR e prea puțin probabil să renunțe la regiunea Mureș-Harghita-Covasna (implicit varianta cu 16 unități teritoriale), variantă pe care Emil Boc e la fel de puțin probabil să o accepte, regionalizarea se află într-un punct mort. Pentru că e la fel de greu de crezut că Guvernul își va asuma riscul unei moțiuni de cenzură fără susținerea UDMR. Și, astfel, din toată povestea cu regionalizarea va rămâne doar o ciorovăială menită să alunge apatia începutului de vară.
Cât se poate de ”pe românește”, liderul UDMR Ke