În căutare de legume şi fructe cât mai ieftine, cumpărătorul din Craiova poate alege între Piaţa Chiriac şi Piaţa Centrală, cele mai ieftine din oraş. Dar, dacă n-are încotro, scoate din buzunar mai mulţi bani şi cumpără din pieţele din cartier, cum ar fi cele din Brazda lui Novac sau de la Spitalul de Urgenţă din 1 Mai, unde preţurile sunt piperate.
Aceeaşi marfă, alte preţuri. La acelaşi produs, diferenţe de la câteva zeci de bani la câţiva lei de la o piaţă la alta, cam aşa arată mercurialul. Este sezonul căpşunelor, cireşelor, cartofilor, dar şi varza, mazărea şi fasolea ţucără au căutare. Legumele şi fructele aduse din import „pălesc“ în faţa celor autohtone, care apar tot mai des pe tarabe. Din păcate, prea puţine sunt comercializate de producători, grosul vânzătorilor fiind reprezentat tot de srl-işti care umflă preţurile. Altfel nu se explică cum un kilogram de varză costă în piaţa din Brazda lui Novac 0,80 bani, în timp ce în Piaţa Centrală şi în cea din Craioviţa Nouă preţul este de 0,50 bani, iar în Piaţa Chiriac este de doar 0,30 bani. Diferenţe de preţ sunt şi la roşii, care pot fi cumpărate cu 2,50 lei/kg din Piaţa Centrală sau Piaţa Chiriac, în timp ce în Brazda lui Novac, Craioviţa Nouă şi la Spitalul de Urgenţă se adaugă 1 leu la preţ, ajungând 3,50 lei/kg. Până şi banala legătură de ceapă şi usturoi este mai ieftină sau mai scumpă, în funcţie de piaţă. Cele mai ieftine se găsesc în Piaţa Chiriac, în timp ce în toate celelalte pieţe ale oraşului costă 1 leu.
La fasolea verde, preţul se poate dubla de la o piaţă la alta. Dacă în Piaţa Centrală aceasta, se vinde cu 3 lei/kg, la tarabele din piaţa din Brazdă ajunge la 6 lei, la Spital este 5 lei/kg, iar în Craioviţa Nouă - 4 lei/kg. Cei mai ieftini cartofi se găsesc tot în Piaţa Chiriac, la 1 leu/kg, şi preţul creşte de la o piaţă la alta: în Piaţa Centrală - 1,20 lei /kg, în piaţa de l