Varsta tineretii se bucura de gloria unei perioade in care omul este scutit de boli grave si probleme de sanatate. Aceasta idee, adanc inradacinata in mentalul colectiv, nu corespunde nici pe departe realitatii.
O echipa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a publicat, in cadrul unei conferinte desfasurate la Geneva, un studiu despre sanatatea la varstele tinere, bazat pe date stranse din intreaga lume, in anul 2004, noteaza Deutsche Welle.
Potrivit studiului, in acel an, in lume au murit 2,6 milioane de oameni cu varste cuprinse intre 10-24 ani, majoritatea dintre ei in tari cu venit mic sau moderat pe cap de locuitor. Aceasta cifra reprezinta o rata a mortalitatii de 1,4 per mie.
Chiar daca aceste cifre pot fi cosiderate relativ scazute, conform autorilor studiului, imaginea de ansamblu devine mult mai sumbra atunci cand se iau in considerare si alti factori.
Conform expertilor OMS, trebuie avut in vedere si alt aspect al problemei: trebuie sa fie luati in calcul nu doar cei care mor la varste fragede, ci si anii in care calitatea vietii pentru persoanele bolnave s-a degradat in mod semnificativ.
Daca avem in vedere si acest factor, reiese ca perioada de boala pentru oamenii cu varste intre 10-24 de ani ar fi echivalenta cu 236 milioane de ani pierduti din viata. Aceasta cifra reprezinta 15,5 la suta din traiul tuturor grupelor de varsta. Privind catre aceste date, nu putem spune ca tinerii pot fi incadrati in categoria persoanelor fara afectiuni grave.
De o importanta deosebita este ca, in 45 la suta din cazuri, tinerii sufera de tulburari neuro-psihice, cum ar fi depreisa, schizofrenia, tulburarile bipolare sau abuzul de alcool. OMS atrage atentia ca aceste boli raman netratate, devenind cronice si degradand astfel si sanatatea fizica a individului.
Varsta tineretii se bucura