Primul vin "Avincis" a fost degustat, zilele trecute, la conacul de pe dealul Dobruşa, din Drăgăşani, unde se întind viile din care a prins viaţă licoarea. Domeniile au aparţinut familiei Râmniceanu şi acum sunt administrate de Cristiana şi Valeriu Stoica - urmaşii acesteia. Odată cu lansarea primelor vinuri, a fost inaugurată şi crama de la Dobruşa - o creaţie cu o arhitectură deosebită, după cum ne-a spus domnul Stoica, în cadrul unui interviu.
Reporter: Ce v-a determinat să investiţi în industria viticolă?
Valeriu Stoica: Noi investim într-o vie de familie. Această vie a aparţinut familiei soţiei mele. Străbunicul soţiei mele, Iancu Râmniceanu, şi soţia lui, Maria Râmniceanu, au cumpărat, în anul 1927, peste 20 de hectare de vie situate la Drăgăşani, pe dealul Dobruşa. Bunica soţiei mele ne-a povestit foarte multe lucruri despre această podgorie. În timpul comunismului, via a fost preluată de un IAS, iar în anul 1997 au fost recuperate via şi conacul, care a fost construit în 1904 şi cumpărat de strămoşii soţiei mele, odată cu via. Când am recuperat aceste bunuri, nu eram deloc hotărâţi să investim în replantarea viei, care era aproape distrusă. Conacul era în ruină, iar noi aveam alte priorităţi. Decizia să investim în această vie am luat-o acum patru ani, când am vizitat încă o dată domeniile de la Drăgăşani şi când am văzut crama şi via familiei Kripp, de la Agricola Ştirbei. Atunci ne-am dat seama ce vin bun se poate face din viţa de vie de la Drăgăşani şi ce potenţial există acolo.
Reporter: În ce a constat, mai exact, investiţia?
Valeriu Stoica: De patru ani investim în replantarea viţei de vie. Am plantat soiuri autohtone - "Tămâioasă Românească", "Negru de Drăgăşani", "Crâmpoşie", urmează să plantăm şi "Fetească Regală", dar am plantat şi soiuri internaţionale -"Cabernet Sauvignon", "Merlot", "Pinot Noir", "Pinot Gris". Am re