Chiar daca oficial am iesit din recesiune, romanii inca cer amanarea ratelor bancare. Pentru a vedea care sunt cauzele si in ce conditii poate fi aprobata o perioada de gratie, DailyBusiness.ro a discutat cu specialistii din domeniu.
"In 2011 nu am observant o evolutie pozitiva sau negativa a numarului solicitarilor de acest fel (de amanare a ratelor, n.r.). Primim cam acelasi numar de solicitari ca in anii trecuti (perioada de criza economica, n.r.), a declarat Robert Zanescu, directorul de comunicare al Bancpost.
El a adaugat ca procentul clientilor ce au credite de consum si beneficiaza de amanrea platii ratelor este de aproximativ 20%.
De asemenea, si la Banca Italo Romena numarul clientilor care isi amana plata ratelor nu s-a imbunatatit, ci a ramas aproximativ la fel ca anul trecut.
In acelasi timp, la Millennium Bank s-a observat o crestere usoara a clientilor care cer amanarea ratelor, in linie cu piata, iar la BanK Leumi s-a inregistrat o scadere a acestora in primul trimestru din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Reprezentantii CEC Bank au mentionat ca au restructurat pana la sfarsitul anului 2010 un procent de 13,0% din total portofoliu de credite, din care circa 7,8% aferent creditelor acordate persoanelor fizice (3.352 credite, 374,8 milioane lei) si circa 18,0% aferent creditelor persoanelor juridice (995 credite, 872,5 milioane lei).
Cand se pot amana ratele
"Acceptam amanarea ratelor atunci cand clientul dovedeste ca i s-a diminuat sursa veniturilor, iar pana la data solicitarii de amanare a ratelor nu a intrerupt platile catre banca. Conditiile nu sunt mai stricte decat anul trecut, a precizat Letitia Popa, sef serviciu marketing - piata si produse in cadrul Bancii Italo Romena.
La randul lor, reprezentantii Millennium Bank au spus ca fieca