Francul elveţian s-a apreciat la valori record în raport cu monedele din Europa de Est, dând bătăi de cap celor care şi-au cumpărat casele cu credite în franci în perioada de boom economic atraşi fiind de dobânzile mici, scrie Bloomberg.
De la începutul anului, francul s-a apreciat faţă de majoritatea monedelor, în condiţiile în care investitorii caută investiţii sigure pentru a se proteja de criza datoriilor din Europa. Zlotul, spre exemplu, a pierdut peste aproape 14% din valoare în faţa francului în această perioadă, potrivit The Wall Street Journal.
În Ungaria, 63% din creditele ipotecare pentru locuinţe erau denominate în monedă străină la sfârşitul lunii aprilie, iar la 100.000 de credite plăţile erau în întârziere, potrivit datelor băncii centrale. În Polonia, valoarea împrumuturilor pentru locuinţe denominate în franci totaliza 149,7 miliarde de zloţi (37 mld. euro) la finele lunii mai, reprezentând 53% din ipotecile active - deţinute de 700.000 de debitori. "Acest portofoliu de credite substanţial reprezintă un risc major pentru bănci", a afirmat Akos Kuti, analist al firmei de brokeraj Equilor Befektetesi.
În Polonia, mulţi debitori cochetează cu ideea de a-şi ajusta ipotecile şi de a converti creditele denominate în franci în împrumuturi în zloţi. Unii analişti, precum Marcin Krason de la firma de consultanţă financiară Open Finance, consideră că această idee nu este bună. Având în vedere că zlotul are în faţa francului o putere mai mică decât a avut în urmă cu câţiva ani, rambursarea creditului vechi şi luarea unuia nou ar fi costisitoare.
Totodată, banca centrală elveţiană nu va majora în viitorul apropiat dobânzile pentru a evita aprecierea exagerată a francului, în timp ce dobânzile din Polonia vor creşte cu încă 0,5% anul acesta. Guvernul ungar s-a angajat într-o campanie de a-i proteja pe cei care au credite în mone