Aflată la cea de-a 54-a ediţie, Bienala de la Veneţia promite iubitorilor de artă un loc unde „vocile din toată lumea se întâlnesc“. Expoziţia internaţională de artă contemporană va fi deschisă până pe 27 noiembrie. Anul acesta, 89 de standuri naţionale, mai multe ca niciodată, participă la Bienala de Artă de la Veneţia.
Manifestarea, unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaţionale, continuă şi anul acesta o tradiţie de mai bine de un secol. În perioada 4 iunie - 27 noiembrie, expoziţia de artă ajunsă la a 54-a ediţie este în lumina reflectoarelor sub titlul „ILLUMInazioni". Exponatele provocatoare sunt găzduite în 89 de standuri naţionale, cu 12 mai multe faţă de ediţia de acum doi ani.
Bice Curiger, istoricul de artă, criticul şi curatorul care patronează în acest an evenimentul de la Veneţia susţine că ediţia din 2011 are menirea unui schimb de idei şi a unei stimulări pentru artiştii participanţi. De asemenea, pe siteul oficial al evenimentului, preşedintele Bienalei de la Veneţia, Paolo Baratta, le urează „iluminare" turiştilor şi iubitorilor de artă din întreaga lume. Printre ţările care participă pentru prima oară, se numără Africa de Sud, India şi Andora, operele de artă fiind amplasate în pavilioanele din Parcul Giardini di Castello şi din complexul Arsenale. De asemenea, România nu lipseşte de la Bienală nici în acest an, proiectele artiştilor noştri aflându-se, de asemenea, în Giardini di Castello.
Două proiecte din ROmânia
În decembrie 2010, în urma unui concurs naţional au fost selectate operele care vor reprezenta România la Veneţia, membrii juriului, din care au făcut parte Marius Babias, Fabio Cavallucci şi Oana Tănase, alegând două proiecte din cele 24 prezentate. Primul dintre ele, prezentat în pavilionul naţional, se numeşte „Performing History" şi este o creaţie concepută de Ion Grigoresc