Foto: Thinkstock Printre remediile naturale indicate în cazul sinuzitei – afecţiune acută sau cronică a sinusurilor – se numără spălăturile nazale, masajul antisinuzită, hreanul (utlizat atât pentru tratament intern, cât şi extern), compresele cu „căldură uscată” etc. Ar trebui să mai trecem în revistă ceaiurile de trei-fraţi-pătaţi, coada şoricelului, rozmarin şi măghiran, precum şi decocturile cu rădăcină de cerenţel.
Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale este aplicarea de comprese cu ghimbir.
Remediu pentru sinuzită
Cum se procedează? Se ia o bucată de ghimbir de mărimea unei nuci, se dă pe răzătoare, după care se pune pulpa rasă într-un săculeţ de bumbac. Într-un ibric se pune un litru de apă la fiert, după care se micşorează focul – apa trebuie să rămână caldă, dar sub punctul de fierbere. Se pune săculeţul cu ghimbir în vas, apăsându-l din când în când cu o spatulă de lemn, pentru a-şi lăsa tot sucul.
Se pregăteşte un pansament de dimensiune potrivită pentru a putea fi aşezat deasupra nasului. Pansamentul poate fi din vată sau din burete medicinal, învelit în tifon, se înmoaie în apa de ghimbir, se stoarce pentru a se elimina excesul de lichid şi se aşază cât de fierbinte poate fi suportat, în zona sinusurilor. Se acoperă cu un şervet din bumbac, pliat în patru, care are rolul de a păstra căldura şi de a absorbi eventualul surplus de lichid. În momentul în care compresa începe să se răcească se dă deoparte şi se înlocuieşte cu una nouă.
Această procedură poate fi repetată de trei-patru ori pe zi. După aplicarea compresei de ghimbir, pielea rămâne roşie, dar acesta nu este un motiv de teamă. În funcţie de rezultatele obţinute, tratamentul cu comprese cu ghimbir poate dura între patru şi zece zile. Apa de ghimbir se poate reîncălzi de mai multe ori, cu condiţia să nu se atingă niciodată punctul de fierbere, pentru