Îndrăgostit de Fănuş Neagu şi de legendele lui Terente, Lucian te îmbie cu mâncăruri tradiţionale româneşti, armâneşti, turceşti, bulgăreşti, greceşti, armeneşti, evreieşti şi lipoveneşti.
Profil
Născut: 22 iunie 1961, Galaţi.
Studii: Facultatea de Mecanică, Universitatea Galaţi, 1986.
Ocupaţie: Negustor de vinuri.
Familie: un copil
Lucian Ţilea, negustor autohton de vinuri alese, a mutat bucătăriile tradiţionale brăilene din casele oamenilor în restaurantul căruia i-a dat numele banditului intrat în legendă, vestitul Terente de la Carcaliu. Îi place să povestească citându-l, ca pe un înţelept din vechime, pe nepieritorul Fănuş Neagu.
„Brăila este unică în România în ce priveşte gastronomia, datorită influenţei comunităţilor etnice - armâni, bulgari, armeni, evrei, greci, lipoveni şi turci. Niciun alt oraş nu are atât de multe comunităţi, cu bisericile lor, cu cartierele lor, cu cimitirele lor, trăind într-o armonie desăvârşită cu românii", ne-a spus Lucian Ţilea.
Născut în Galaţi, Lucian trăieşte în Brăila de la vârsta de doar două luni, de aproape 50 de ani în aceeaşi casă, înconjurat de tei şi de clădiri vechi de secole, în zona istorică a oraşului.
„Nimic nu se compară cu atmosfera bonomă a unui oraş-port la Dunăre unde, între cele două Războaie Mondiale, erau o mie de cârciuni şi restaurante, unde lumea venea să bea şi să mănânce, că timp de gătit acasă nu prea era", ne-a spus Ţilea.
A făcut vapoare trei ani, utilaje metalurgice nouă ani, cinci ani excavatoare şi macarale şi a mai „ars gazul", cum spun răutăcioşii, vreme de 4 ani, în administraţie.
După toate aceste experienţe, s-a integrat într-o „comunitate eterogenă", constituită din oameni cu o preocupare comună: mâncatul şi băutul. „Aici am cunoscut mai multă lume decât în cei 4 ani de administraţie!", ni s-a confesat Lucian.
Pasionat de vi