Atribuţiile acestora au fost restrânse ANRMAP
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a restrâns atribuţiile autorităţilor de management la verificarea criteriilor de atribuire a contractelor finanţate şi de UE, argumentând că acestea impun în prezent firmelor, în mod nejustificat, să fie înscrise în SEAP şi să aibă un birou de achiziţii pentru a aplica la astfel de proiecte, citată de Mediafax.
Autorităţile de management nu vor mai cere astfel firmelor private să se înscrie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), să aibă un departament de achiziţii sau să urmeze proceduri de achiziţii publice în derularea proiectelor cu fonduri structurale, ci se vor rezuma la a verifica un set limitat de criterii la atribuirea acestor proiecte.
Noile reguli vor fi valabile în cazul contractelor de achiziţie publică, de concesiune de lucrări sau de servicii finanţate din fonduri structurale.
Firmele private vor intra sub incidenţa OU 34/2006 privind achiziţiile publice numai în cazul contractelor de lucrări sau de servicii finanţate ori subvenţionate de stat în proporţie mai mare de 50%, al contractelor de lucrări în valoare mai mare de 4,8 milioane euro sau al contractului de servicii în valoare de peste 193.000 euro.
Reglementările, incluse într-un ordin emis de Cristina Trăilă
Modificarea a fost argumentată de preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, prin faptul că autorităţile de management au extins şi firmelor private, fără o bază legală, dar prin elaborarea unor ghiduri sau manuale de aplicare a proiectelor europene, prevederile din OU 34/2006 privind achiziţiile publice, aplicabile doar autorităţilor contractante. Firmele erau astfel obligate să se înscrie în SEAP ca autoritate contractantă, să îşi constituie departamente de achiziţii, iar decontarea sumelor che