Unele dintre cele mai mari bănci europene se baricadează în aşteptarea unor noi şocuri generate de criza datoriilor, cel mai negru scenariu fiind ieşirea unuia sau mai multor state din zona euro. Pe măsură ce criza ia amploare, chiar şi băncile centrale se pregătesc pentru modificări în structura uniunii monetare, scenariu care în urmă cu doar câteva săptămâni părea improbabil. Măsurile defensive ale băncilor au potenţialul de a presa şi mai mult economiile cu probleme prin reducerea creditării deja limitate, scrie The Wall Street Journal.
Unele dintre marile bănci au limitat creditarea companiilor din ţări precum Italia şi Spania, văzute de investitori ca următoarele victime ale crizei. Alte bănci preferă să păstreze mai mulţi bani la BCE sau să apeleze mai des la CDS-uri (credit default swaps) pentru a se asigura împotriva pierderilor pe care le-ar aduce portofoliile de obligaţiuni emise de ţările cu grad ridicat de risc. Totodată, băncile devin mai prudente în a-şi împrumuta bani una alteia chiar şi pe termen scurt, atitudine care a contribuit la instalarea crizei financiare globale în 2008-2009 şi adâncirea recesiunii economice în mai multe ţări.
Ţin mai mulţi bani la BCE
Depozitele făcute prin facilitatea de depozitare overnight a BCE au sărit de la 65,7 miliarde de euro luni la 90,5 miliarde de euro marţi. Mărimea acestor depozite este un indicator al temerilor băncilor de a se împrumuta una pe alta, dar şi al intensităţii unei crize financiare.
Măsurile luate de bănci reflectă îngrijorările că liderilor politici le lipseşte voinţa de a rezolva problemele Europei. Dacă la început cele mai mari temeri priveau posibilitatea ca Grecia să intre în default, scenariu în prezent acceptat şi de liderii politici, acum îngrijorările au în vedere şansele mari ca Grecia sau alt stat din zona euro să renunţe la euro pentru a-şi co