Comisia Europeană consideră ţara pe deplin pregătită pentru UE, în timp ce România şi Bulgaria au fost primite în 2007 sub condiţia monitorizării în domeniul Justiţiei. Progresele Croaţiei în domeniul Justiţiei vor fi monitorizate în următorii doi ani, şi nu după aderare, precum în cazul României şi al Bulgariei.
Croaţia va deveni membru al UE în iulie 2013, dacă totul va decurge conform planului. Negocierile dintre Zagreb şi Comisia Europeană au durat aproape şase ani, timp în care ţara de pe ţărmul adriatic a trebuit să implementeze reforme dure în domeniul Justiţiei şi să dovedească determinare în lupta împotriva corupţiei. Printre altele, un fost premier, Ivo Sanader, a fost arestat în decembrie anul trecut pentru corupţie.
„Nu aş fi crezut în urmă cu un an că Croaţia va putea adera la UE. Însă, în decurs de un an, reforma sistemului judiciar a fost completată, într-o manieră ireversibilă", a declarat comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding. Un gen de declaraţie la care România, aflată în proces de monitorizare pe Justiţie, nici nu ar îndrăzni să viseze.
Viaţa, mai grea
„Comisia a negociat foarte dur, dar corect cu Croaţia în ultimii ani, condiţionându-i intrarea foarte strict, pentru a se asigura că aceasta îndeplineşte toate criteriile şi se ridică la standardele UE", a declarat, vineri, preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. El a mai afirmat că Zagrebul ar trebui să fie dat ca exemplu celor care vor să adere pe viitor la UE.
Croaţia a trebuit să îndeplinească toate obligaţiile înainte de intrarea în UE, spre deosebire de România şi de Bulgaria. Acestea au fost acceptate şi apoi monitorizate pe Justiţie şi, într-o primă fază, Agricultură, în cazul României. Potrivit lui Toby Vogel, expert în politică externă al The Economist Group din Bruxelles, Comisia Europeană, „recunoaşte acum că a greşit acceptâ