In vreme ce reformele regionale au reprezentat intotdeauna o tema complexa de discutie, datorita multitudinii de actori implicati, este evident ca Romania nu este capabila, in acest moment, sa-si foloseasca intregul potential competitiv, din cauza mai multor factori, apreciaza Michael Weiss, vicepresedinte A.T. Kearney, una dintre cele mai importante firme internationale de consultanta manageriala.
“In primul rand, administratiile locale sunt mult prea complexe in raport cu regiunile din care fac parte, precum si cu bugetele alocate. Ceea ce arata ca Romania este neperformanta in acele zone unde cooperarea regionala este cruciala. Si aici pot fi date cate exemple cunoscute precum infrastructura, programele pentru stimularea investitiilor greenfield sau atragerea fondurilor europene. Daca ne gandim la partile care, in ultimii ani, au fost transferate catre administratiile locale, cum ar fi invatamantul sau sanatatea, o reforma regionala va asigura ca acestea vor fi administrate cu profesionalismul, abilitatile, experienta si resursele finaciare necesare”, afirma Weiss.
El adauga ca, avand in vedere limitarile bugetului public in raport cu nevoile cruciale ale populatiei, sinergiile create in urma reformei regionale ofera singura parghie de economisire in afara de reducerea nivelului serviciilor furnizate catre cetateni.
“Daca se iau in calcul diferentele dintre costul vietii in Romania si gradul variat de dezvoltare la nivelul tarii, o reforma regionala va duce la evitarea constituirii unor <
Mai mult, reforma regionala este extrem de intarziata si reprezinta un pas crucial in drumul transformarii pe care