Servicii de peste cinci milioane de euro au fost prestate gratuit în prima săptămână de protest al medicilor de familie. Dacă miza o constituie veniturile cabinetelor, despăgubirea pacienților rămâne necunoscuta ecuației.
Oana este însărcinată în săptămâna a 36-a. A avut ceva probleme cu sarcina și o perioadă mai lungă a fost nevoită să facă o injecție în fiecare zi. Cum îngrijirea gravidelor este asigurată gratuit de stat, nu a fost nevoită să plătească nimic. Însă de la 1 iunie achită zilnic 18 lei pentru fiecare injecție. Ana, o altă pacientă, a avut nevoie de o operație și a ales să meargă la o clinică privată. I s-a recomandat să stea acasă o săptămână și a fost trimisă la medicul de familie pentru a primi concediu medical. Cum acesta nu este sub contract cu CNAS, nu a putut elibera documentul, așa că Ana este în concediu fără plată. Și nu numai că la finalul lunii va lua bani mai puțini de la angajator, dar este nevoită să își achite integral și medicamentele necesare în recuperare.
Sunt două exemple de pacienți care și-au plătit contribuțiile la zi, pe care CNAS îi recunoaște ca fiind asigurați, dar care nu pot beneficia de serviciile la care au dreptul. De ce, nici ei nu înțeleg prea bine. Pentru că medicii de familie și reprezentanții CNAS s-au angajat într-un schimb de acuzații și declarații confuze, care au durat mai bine de o săptămână. Le va deconta cineva cheltuielile? Cel mai probabil nu, pentru că CNAS nu dă bani persoanelor fizice, ci doar furnizorilor de servicii cu care are contracte.
Scindare sau manipulare?
Sistemul național de sănătate a trecut prin mai multe crize în ultimii 20 de ani. Iar cea din acest an este, fără dubiu, una dintre cele mai grave, mai ales că părțile implicate par a nu fi dispuse să facă vreun compromis în negocieri. Pentru a atrage pacienții de partea lor, medicii de familie, cei care protestea