Două treimi din populaţie aproape că nu are şansa unui diagnostic şi a unui tratament adecvat
Acest procent de 65% consumă doar 20% din volumul de medicamente
Diferenţele oglindesc însă plăţile, cei de la oraş contribuind, în medie, cu mult mai mulţi bani la sistemul de sănătate
Toţi românii care au un loc de muncă sunt obligaţi să plătească la stat contribuţia pentru sănătate, însă există o diferenţă clară între serviciile medicale din sistemul rural şi cel urban şi chiar între cele din oraşele mici şi cele din oraşele mari. Astfel, potrivit datelor Asociaţiei Generice din România (APMGR), 65% din populaţia ţării este aproape lipsită de mijloacele necesare diagnosticării şi obţinerii unui tratament adecvat.
Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice - PALMED, consideră că accesul românilor la sistemul de sănătate nu este deloc egal. "Sunt diferenţe între mediul rural şi cel urban şi, în al doilea rând între cei care îşi permit să plătească şi cei care nu îşi permit", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional.
El ne-a mai spus că românii ar fi dispuşi să plătească pentru a avea acces la servicii mai bune, însă pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să se implementeze pachetul minim de servicii medicale. "Trebuie definitivat pachetul minim de servicii medicale de care se tot discută de câţiva ani. Trebuie slabilit ce acoperă acest pachet şi după aceea, fiecare persoană va alege pentru care servicii suplimentare va plăti, în funcţie de nevoile fiecăruia".
Deşi nu este echitabil ca o persoană care are un venit mai mare să plătească mai mult pentru serviciile de sănătate la stat, decât o persoană care are un salariu mai mic, în contextul în care există posibilitatea ca acea persoană sa nu acceseze servicii de stat, alegând să meargă la privat, Cristian Hotoboc a mai spus că si