UE vrea să reglementeze activitatea agenţiilor existente şi să-şi înfiinţeze propria agenţie. Agenţia de rating Standard & Poor’s a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la „B“ la „CCC“, cel mai slab din lume.
Standard & Poor's a avertizat că restructurarea datoriilor greceşti va fi echivalentă cu o intrare în incapacitate de plată. Germania propusese ca pentru anumite datorii ale Greciei scadenţa să se amâne cu şapte ani, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) a precizat că ar putea accepta un plan prin care creditorii să cumpere voluntar obligaţiuni greceşti pentru a înlocui datoriile scadente.
Imediat după anunţ, preţul la care Grecia se împrumută pe pieţele internaţionale a crescut, relatează Reuters. Momentul nu putea fi mai prost ales de agenţii. La doar un an după ce Grecia a primit un împrumut de 110 miliarde de euro, economia ţării este în continuare pe butuci, iar Uniunea Europeană, FMI şi BCE încearcă să ajungă la un acord pentru un al doilea împrumut masiv. În acelaşi timp, guvernul socialistului Papandreu se zbate să convingă Parlamentul să accepte măsurile de austeritate propuse. Măsurile sunt contestate şi de opoziţie, şi de greci: astăzi, Grecia va fi lovită de o nouă grevă generală ce va paraliza întreaga economie elenă.
Agenţiile nu agreează soluţia salvării
„Grecia va intra în incapacitate de plată. Nu mai e o chestiune de «dacă», ci de «când». Doar o ştergere a datoriilor ar rezolva problema", e de părere Vincent Truglia, fost director în cadrul Moody's. Felul în care apreciază şi influenţează situaţia agenţiile de rating este criticat însă de politicieni, economişti şi jurnalişti din întreaga Europă, care le acuză că încearcă să destabilizeze zona euro cu bună ştiinţă.
Premierul grec Georgios Papandreu
Potrivit „Libération", de 18 luni, agenţiile desc