Alergia la pisici, cea mai comună la un animal de companie, provoacă mâncărimi ale ochilor, strănut şi erupţii cutanate. Acest tip de alergie poate declanşa sau agrava astmul în cazul a 40% dintre bolnavi, informează Daily Mail.
Particule microscopice desprinse din pielea pisicii, asemănătoare cu mătreaţa, se răspândesc în aer, pe mobilă sau haine. Odată ajunse în organismul uman, prin intermediul căilor respiratorii, acestea declanşează alergia, pentru că sunt identificate ca "inamici" de celulele dendritice, cu rol protector asupra sistemului imunitar, care trimit semnale la alte celule imunitare pentru a se mobiliza şi ataca, creând ulterior simptomele alergiei.
Proteina din organismul uman care declanşează alergiile la feline a fost descoperită de cercetătorii britanici de la Universitatea din Nottingham, care au deschis astfel calea pentru un nou medicament mai eficient împotriva acestei boli.
Profesorul Amir Ghaem-Maghami, coordonatorul studiului, a identificat, împreună cu echipa sa, o proteină la suprafaţa celulelor dendritice responsabilă de declanşarea întregului proces al alergiei.
Oamenii de ştiinţă susţin că această proteină este implicată doar în primul stadiu al alergiei, iar un medicament ar putea împiedica răspândirea simptomelor maladiei în organism. "Cele mai multe tratamente antialergice din prezent sunt simptomatice - ai o alergie şi încerci să stopezi simptomele. Ceea ce vrem noi să spunem este că, dacă înţelegi ce se întâmplă atunci când substanţa iritantă interacţionează cu organismul, poţi interveni mai repede", spune autorul studiului.
Proteina joacă un rol cheie şi în declanşarea alergiilor la praf şi câini, aşadar un medicament care să o aibă drept ţintă ar fi eficient şi în astfel de cazuri, dar şi împotriva rinitei alergice.
Echipa de cercetători britanici a început deja să lucreze la conceperea unor no