Când aurul a atins marţi al doilea vârf istoric consecutiv la cursul BNR, Piraeus Bank - singura bancă locală care vinde aur către clientela de masă - a înregistrat comenzi de 10 kilograme, în valoare de aproape 400.000 de euro, cât vânduse în precedentele zece zile din iulie. În prima jumătate a anului vânduse cumulat 65 kg de aur.
Teama că Italia ar putea fi pusă în genunchi de o creştere a costurilor cu datoria publică enormă şi ar urma chiar scenariul Greciei, care se pregăşteşte să ceară al doilea colac de salvare de la FMI şi UE, a trimis din nou banii investitorilor în activele sigure - aurul şi francul elveţian.
Pe pieţele internaţionale aurul a atins ieri după-amiază un nou maxim istoric, la 1.578 dolari pe uncie (o uncie echivalează cu 31,1 grame). Şi la Bucureşti aurul este la vârfuri istorice - BNR a calculat un curs de 153,1 lei pentru un gram, cu 81 de bani peste nivelul precedent. Acesta este al treilea vârf istoric la rând atins de aur.
Cine a cumpărat aur la începutul lunii (preţul era atunci de 140 de lei pe gram) are deja un câştig de 9%, adică mai mult decât
i-ar aduce un depozit în lei într-un an întreg. Bursa de la Bucureşti a crescut de la începutul anului cu mai puţin de 4%, iar pe întregul an 2010 indicele BET urcase cu numai 12%.
Pariul pe aur nu a fost însă un câştigător atât de evident în prima parte a anului. Precedentele maxime fuseseră atinse în decembrie 2010 (la 147 de lei/gram la cursul BNR), iar de atunci preţul a oscilat într-o bandă îngustă.
"Practic, prima parte a anului a fost marcată de o evoluţie asemănătoare cu cea din 2010, fiind vândute circa 65 kilograme de aur în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, sub formă de lingouri şi monede. Ca şi anul trecut, anotimpul cald aduce agitaţie în pieţele financiare şi fuga către active de siguranţă. În primele zece zile din iulie am vândut 10