Exista o tara care a accesat in intregime fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana. In intregime. Toate. Pana la ultimul euro. Parte din bani au fost incasati, parte urmeaza sa fie incasati pe proiecte deja contractate. Fapt este ca, potrivit ministrului Dezvoltarii Rgionale din acea tara, in acest moment, cine mai avanseaza vreun proiect nu mai are de unde primi vreun cent.
Tara aceata nu e pe Marte. Si nici nu e Taramul de Nicaieri al lui Peter Pan. Tara aceea se numeste Polonia, are in fruntea Ministerului Dezvoltarii Regionale tot o doamna blonda, absolventa de filologie orientala, care a coordonat integral aceasta absorbtie, si nu a fost in recesiune nici macar o singura zi din cauza crizei globale.
Ce a facut Polonia cu cele 68 de miliarde de euro de la UE? Investitii in valoare de 100 de miliarde, caci a angajat in confinantare pana la ultimul banut disponibil. Pe ce s-au dus banii? Drumurile, obsesia nationala a romanilor, nici nu au fost cele mai importante pentru polonezi, dar chiar si asa au fost construiti 600 de km de autostrada in ultimii 3 ani. Da, 600 de km in 3 ani! Nu e nicio greseala la mijloc, desi pare incredibil, intr-o tara unde autoritatile sarbatoresc cu sampanie cate 10 km pe an. Dar drumurile nici mcar nu au fost prioritatea polonezilor.
"Am decis ca o mare parte din bani - 60% - sa fie destinata pentru inovare, educatie, IT, invatamant superior, ceea ce nu inseamna ca am neglijat infrastructura, drumurile sau caile ferate. Importante fonduri au fost investite in sanatate si in cultura. Avem si programe pentru companiile inovatoare care promoveaza noi idei pe piata.
Bineinteles, implementam programele privind capitalul uman, finantate de la Fondul Social European. Sunt si programe speciale care au in vedere cinci dintre cele mai sarace regiuni ale Poloniei. De exemplu, realizam retele