Obrazul subţire cu cheltuială se ţine, spune o vorbă veche românească, ce se aplică şi în cazul arhiepiscopilor din România. Veşmintele preoţeşti sau crucile, însemne ale rangului bisericesc, pot ajunge şi până la 14.000 de lei.
O simplă privire la straiele arhiepiscopilor din România arată rangul acestora. Cruci de 14.000 de lei, engolpioane care se vând, la magazinele bisericeşti, cu preţuri care pot ajunge până la 10.000 de lei, sau straiele care costă între 1.200 de lei şi 3.700 de lei- toate acestea se regăsesc în veşmintele preoţeşti.
Patriarhul Daniel are cruce de 14.000 de lei
Cele doua engolpioane cu Mântuitorul şi Maica Domnului de la gâtul înaltului prelat şi crucea stavrofor (pectorală) sunt obiecte din argint, placate cu aur, care valorează peste 14.000 de lei.
Engolpioanele, de 10.000 de lei, sunt nişte insigne arhiereşti de forma unei iconiţe-medalion şi îl înfăţişează pe Mântuitor sau pe Maica Domnului. Veşmintele preoţeşti se vând, în magazinele de profil, cu preţuri cuprinse între 1.200 de lei (cele mai simple) şi 3.700 de lei (cele brodate).
ÎPS Teodosie, acuzat de luare de mită
Straiele ÎPS Teodosie se ridică, potrivit preţurilor afişate de magazinele bisericeşti, la peste 5.000 de lei. Un veşmânt preoţesc brodat ajunge la 3.700- 4.000 de lei, epitrahilul (patrafirul), costă în jur de 400 de lei, iar camaşa are preţuri cuprinse între 45 şi 1.200 de lei. Şi Teodosie poartă o cruce din argint aurit cu pietre semipreţioase şi un engolpion.
Scandalurile în care a fost implicat arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţia sa Teodosie, au provocat mare vâlvă. El a fost acuzat că ar fi deţinut ilegal mai mute terenuri. Se pare că Arhiepiscopul Tomisului a ridicat în anul 2000, în localitatea natală din judeţul Suceava, o mânăstire.
De atunci, călugariţele au primit donaţii cu ajutorul căror