Cândva neîncăpător, ticsit de oameni şi de maşini, colorat şi gălăgios, târgul are acum porţiuni întregi în care nu vezi picior de cumpărător sau de comerciant. Cei care mai vând au scăzut preţurile chiar şi la jumătate.
Cine nu a mai fost de multă vreme la târgul de pe variantă va fi impresionat acum de proporţia covârşitoare a tarabelor goale. Cândva o piaţă aglomerată, destinată exclusiv vânzărilor en-gros, astăzi, târgul de legume şi fructe a devenit un loc de unde oricine se poate aproviziona, indiferent de cantitatea pe care vrea să o cumpere.
Cauze
Îngrijoraţi de afluxul redus de clienţi, comercianţii rămaşi acceptă, aproape toţi, să vândă şi la kilogram. „Au trecut vremurile în care vindeam numai en gros şi nu ne mai complicam cu cei care voiau să cumpere la kil“, spune unul dintre puţinii vânzători din târg.
Unii au pus în seama Rusaliilor atât afluenţa scăzută a cumpărătorilor, cât şi lipsa ofertei. Alţii dau vina pe zvonurile legate de prezenţa bacteriei E.coli la castraveţi şi pe isteria mediatică. Cert este că, de patru-cinci zile, spre nemulţumirea comercianţilor, prin târgul de legume, ca şi prin buzunarele lor, bate vântul.
Pentru cumpărători e de bine: evită înghesuiala şi pot negocia, în condiţiile date, în funcţie de cantităţile cumpărate, un preţ mai bun. Pentru mulţi, aprovizionarea de pe varianta ocolitoare a oraşului chiar poate reprezenta o variantă de a mai ocoli din capcanele crizei.
Preţurile
Kilogramul de roşii costă 2 lei, cel de castraveţi - 1 leu, la fel ca dovleceii, iar cel de ardei - 4 lei. Cartofii costă 0,7 lei kilogramul. Fasolea păstăi costă 5 lei, usturoiul nou, 10 lei un kilogram. Pepenii, sunt vânduţi cu 2 lei kilogramul, dar preţul lor scade până la 1,6 lei dacă sunt cumpăraţi en gros. Merele, la 3,50 kilogramul, sunt la preţ de supermarket.
Cine plănuia să-şi facă dulceţ