Agenţia americană de rating Standard & Poor's a confirmat ceea ce mulţi investitori şi economişti cred de câteva luni: Grecia nu mai poate scăpa de default deşi UE se zbate din răsputeri să ţină ţara departe de marginea prăpastiei.
Standard & Poor's a retrogradat ratingul suveran al ţării cu trei trepte, la "CCC", care nu mai este acordat niciunei ţări din lume, din cauza "posibilităţii tot mai mari" ca statul să fie nevoit să-şi restructureze datoriile în următoarele 12 luni şi să devină astfel primul membru al zonei euro care intră în incapacitate de plată.
Grecia are acum cel mai scăzut rating suveran din lume, sub cel al unor state precum Ecuador, Pakistan sau ţări exotice ca Jamaica şi Granada, scrie Financial Times. Ecuadorul este încă izolat pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitate de plată.
Păreri diferite
Părerile economiştilor români sunt împărţite în legătură cu posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată. Astfel, economistul Liviu Voinea apreciază că "statul elen este deja în incapacitate de plată, iar datoriile vor fi restructurate controlat, adică se va plăti doar o parte din datorii". Lucian Anghel, economist-şef la BCR, consideră că "termenul de default este exagerat, iar Grecia va recurge la o restructurare a datoriilor". La rândul lui, analistul economic Aurelian Dochia spune că "dacă nu va mai primi ajutor financiar extern, Atena nu are altă soluţie decât să intre în incapacitate de plată".
"Efectele unui evenutal default sunt greu de apreciat deoarece nu există un precedent care să fi apărut într-un cadru asemănător. Totuşi un astfel de eveniment ar pune în pericol euro şi zona euro, deoarece o mare parte a datoriilor elene este concentrată la BCE", spune Dochia.
În cazul României, efectele s-ar canaliza pe două direcţii, respectiv sectorul banc