Producătorul de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA), controlat de oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu din Cluj, se va concentra în perioada următoare pe încheierea de parteneriate şi atragerea de contracte de pe plan extern după ce a ajuns în decurs de numai trei ani la o cotă de piaţă de 70% pe segmentul de transformatoare de mare putere din România.
De când au preluat controlul companiei şi au adus un nou director general, ei au înregistrat o creştere de cinci ori a afacerilor, la peste 11 mil. euro, livrând preponderent pe piaţa internă. Acum ei se uită pe pieţele externe, pentru a reuşi să-şi continue creşterea.
"Avem deja birouri pentru zona ex-sovietică, zona arabă şi am început să ne orientăm acum şi spre zona balcanică. Încercăm să forţăm toate pieţele din jurul României şi noi credem că vom avea succes", a declarat Octavian Buzoianu cu ocazia promovării acţiunilor Retrasib pe piaţa reglementată a Bursei de pe piaţa RASDAQ.
Fraţii Buzoianu au intrat în acţionariatul Retrasib în anul 2007, moment la care compania sibiană se ocupa cu reparaţiile de transformatoare. Activitatea era însă în declin din cauza faptului că sistemul naţional de transport al energiei era învechit iar transformatoarele nu se mai puteau repara şi erau direct înlocuite.
Cei doi oameni de afaceri clujeni au restructurat compania şi au transformat-o în producător de transformatoare în urma unor investiţii derulate cu bani proprii, iar capitalulul de lucru l-au atras de la bănci.
Retrasib a ajuns astfel de la afaceri de 8,2 mil. lei în 2007 la o cifră de afaceri de 47,5 mil. lei (11,3 mil. euro) anul trecut şi o cotă de piaţă de 70% pe segmentul de transformatoare de mare putere.
Cum a ajuns Retrasib cel mai mare producător de transformatoare
Singurul concurent al companiei pe plan intern a rămas Electroput