Satelitul va lipsi de pe cer în această noapte preț de cinci ore. Fenomenul va putea fi observat din Europa, Asia de Sud și în statele din Oceanul Indian, însă nu și în Statele Unite sau Canada. Sursa: AFP
Eclipsa de Lună va începe la ora 20.24, iar la 21.22 satelitul va începe să fie acoperit de umbra Pământului. În alte 60 de minute, adică la 22.22, eclipsa va fi totală.
"Atunci Luna se va afla numai 10° deasupra orizontului sud-estic, destul de jos ca cei care observă dintre blocuri să nu o poată vedea. Este o eclipsă «joasă», dar frumoasă pentru că se poate fotografia Luna eclipsată împreună cu peisaje de noapte", spun specialiștii de la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu din Bucureşti.
Ei mai adaugă că maximul eclipsei se va produce la ora 23:12, când Luna ar trebui să aibă o culoare portocaliu-cărămizie, cu o parte mai deschisă. Astronomii îi îndeamnă pe cei care vor merge în această noapte să observe fenomenul să fie atenţi la diferenţa dintre cerul din timpul totalităţii şi cel dinainte sau după eclipsă, pentru că, în timpul eclipsei, luminozitatea Lunii a scade, iar cerul este mai negru decât după sau înainte.
Luna va ieşi de sub umbra pământului la ora 00.03, iar după o oră va nu va mai fi acoperită deloc. Eclipsa se va încheia la 02.01.
În direct la Cluj
În această seară, începând cu ora 21.00, Observatorul Astronomic al Academiei Cluj va prezenta live fenomenul. Mai mult, imaginile vor fi comentate de astronomi profesionişti. Puteţi urmări ecplisa şi online, pe http://www.astrocluj.ro/andromedalive.html
Trei mari eclipse de lună au fost de-a lungul ultimului secol. Dintre toate, cea mai lungă a fost pe 16 iulie 2000, când Luna a stat ascunsă o oră şi 47 de minute. Un astfel de fenomen va mai putea fi observat pe 28 septembrie 2015.