Referendumul va avea loc pe 24 iunie, la urne fiind aşteptate 900 de cadre didactice şi de cercetare angajate pe o perioadă nedeterminată, dar şi 77 de reprezentanţi ai studenţilor în Consiliile facultăţilor şi în Senat.
Cei care vor veni la urne vor alege între desemnarea rectorului pe baza unui concurs public sau alegerea acestuia prin vot universal, secret, direct şi egal, aşa cum se arată în metodologia privind organizarea referendumului, adoptată de Senatul Universităţii pe 19 mai. Practic, dacă profesorii şi studenţii vor merge pe desemnarea rectorului prin concurs, în competiţie pot intra şi persoane care nu activează în cadrul universităţii craiovene. În cazul în care referendumul va stabili că rectorul va fi ales prin vot secret, la fiecare mandat vor fi organizate alegeri, la care va participa toată suflarea universitară, de la profesori până la reprezentanţii studenţilor. Până acum, rectorul era ales de Senatul universităţii, însă noua lege a educaţiei a decis organizarea de referendumuri la nivelul fiecărei universităţi din ţară.
Documentul prevede organizarea periodică a referendumului, la fiecare interval de timp corespunzător unui nou mandat legal constituit sau atunci când postul de rector se vacantează, însă obligatoriu cu şase luni înainte de desemnarea rectorului, printr-una din modalităţile de vot adoptate prin referendum.
Referendumul va fi validat dacă la el participă cel puţin jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele de vot, în această situaţie modalitatea de desemnare a rectorului fiind decisă cu majoritatea simplă a voturilor. În cazul în care referendumul nu este validat, în termen de două săptămâni va fi organizat un nou scrutin, la acesta din urmă nemaifiind necesară prezenţa la vot a jumătate plus unu din numărul alegătorilor.
Referendumul la nivelul Universităţii din Craiova va avea loc pe 24 iunie,