Datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică situează România pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata de ocupare a populaţiei. Astfel, cu un procent de angajare de 58,8% în rândul persoanelor cu vârste între 15 şi 64 de ani, România depăşeşte doar Malta, Ungaria şi Italia. Pe segmentul 20-64 ani, rata de ocupare este de 63,3%, sub ţinta de 70% stabilită pentru 2020 în Strategia Lisabona, informează Hotnews.
Una dintre probleme, aşa cum o identifică Cristian Orgonaş, este că INS considetă cei 1,5 milioane de adulţi români care lucrează în străinătate drept populaţie inactivă în ţară. Orgonaş a calculat că dacă populaţiei ocupate raportata oficial îi adăugăm şi pe cei care lucrează în străinătate ajungem la o rata de ocupare undeva in jurul a 68-70%, peste media UE, care se situeaza la 64,6%.
Deşi acest calcul suplimentar arată o situaţie pozitivă la prima vedere, există o problemă: din totalul populaţiei ocupate, un milion de persoane au statutul de lucrător familial neremunerat, iar încă 1,8 milioane sunt lucrători pe cont propriu.
Cei care fac parte din prima categorie, deşi lucrează, nu încasează bani pentru munca prestată, deci nu plătesc taxe, iar din a doua categorie fac parte în principal persoane (vânzători ambulanţi, taximetrişti, meditatori, femei care îngrijesc copii etc) care de cele mai multe ori declară venituri mai mici decât cele reale, taxele plătite fiind de asemenea mici.
În 2009, România se situa pe penultimul loc în UE din punctul de vedere al ponderii salariaţilor în totalul populaţiei ocupate.
Datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică situează România pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata de ocupare a populaţiei. Astfel, cu un procent de angajare de 58,8% în rândul persoanelor cu vârste între 15 şi 64 d