Circa 20.000 de protestatari au demonstrat, ieri, în faţa Parlamentului din Atena, faţă de noile măsuri de austeritate stabilite de guvernul elen, care au generat şi declanşarea unei greve generale de 24 de ore.
Protestatarii au luptat cu forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene pentru împrăştierea manifestanţilor.
Porturile, băncile, spitalele şi companiile de stat din Grecia şi-au încetat lucrul, pentru întreaga zi, în condiţiile în care principalele două confederaţii sindicale din ţară au protestat faţă de măsurile de austeritate şi privatizările pregătite de Executivul condus de premierul George Papandreou. Activitatea ferry- boat-urilor şi a transporturilor publice a fost blocată în cursul zilei de ieri. Totodată, au încetat lucrul unii ofiţeri de poliţie şi jurnaliştii.
ADEDY, cel mai mare sindicat al angajaţilor din sectorul public din Grecia, şi GSEE, cel mai mare sindicat din sectorul privat, au avut iniţiativa mişcării - a treia grevă generală din acest an.
"Cerem renunţarea la măsurile dure şi injuste impuse de guvern, la cererea creditorilor", au afirmat reprezentanţii GSEE.
Cabinetul condus de Papandreou vrea să obţină 78 de miliarde euro (113 miliarde dolari) din reducerea cheltuielilor publice şi vânzări de active de stat. Ieri, Parlamentul de la Atena a început să dezbată noile măsuri de aus-teritate de 28 miliarde euro, care se alătură ţintei de 50 de miliarde prevăzută pentru venituri din privatizări.
Măsurile stabilite de autorităţile de la Atena presupun, printre altele, majorarea taxelor şi reducerea salariilor din sectorul public.
Autorităţile de la Atena speră ca în acest fel să obţină noi ajutoare după pachetul de 110 miliarde de euro acordat de UE, FMI şi BCE, în 2010.
"Guvernul poartă responsabilitatea salvării ţării de la faliment", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului