BNR nu anticipează presiuni majore asupra cursului de schimb determinate de retrogradarea ratingului Greciei, însă consideră că riscul de contagiune rămâne "preocupant", fiind posibil ca situaţia economiilor de la periferia zonei euro să determine o încetinire uşoară a creşterii PIB, spune Cristian Popa, viceguvernatorul băncii centrale, responsabilul de politica monetară.
De asemenea, el spune că probabilitatea revenirii recesiunii în România este "nesemnificativă".
"Am auzit aprecieri legate de nivelul supraevaluat al leului. Nu cred că este vorba de aşa ceva. Avem cel puţin patru bănci de investiţii în ale căror estimări România se află printre 40 ţări emergente, unde cursul este cel mai apropiat de fair value (valoarea corectă), dacă ne uităm la ultimii cinci ani de zile. A calcula un curs de echilibru este foarte complicat şi atunci când economia funcţionează liniar", a menţionat Popa.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri crede că un nivel al cursului de 4,7 lei pentru un euro ar fi mai aproape de realitatea economică şi i-ar sprijini pe exportatori. De partea cealaltă, BNR mizează mai mult pe estimările băncilor străine de investiţii, care cred că valoarea reală a cursului în acest moment este cuprinsă între 4-4,1 lei/euro.
De la începutul anului cursul s-a mişcat între 4,08 şi 4,28 lei/euro cu o tendinţă de apreciere a leului. Totuşi, această apreciere, care de la începutul anului este de 3%, începe să erodeze câştigurile exportatorilor, segmentul care a susţinut economia în criză. Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), spune că ei nu au cerut o depreciere a leului pentru a ajuta exportatorii, ci o stabilitate a cursului.
Popa a afirmat că banca centrală vrea să evite o volatilitate foarte mare a cursului. "Vom avea întotdeauna un curs pe care piaţa îl va dicta. Adevărul îl dă piaţa. Banca