Popa: Măsura are un impact modest şi nu pare sustenabilă din punct de vedere fiscal, cel puţin pe termen scurt
Reducerea TVA la alimente ar avea un impact modest în rata inflaţiei, chiar dacă aceste produse deţin o cotă importantă în coşul de consum, iar măsura nu pare sustenabilă din punct de vedere fiscal, cel puţin pe termen scurt, consideră viceguvernatorul BNR Cristian Popa. "Există întrebarea dacă reducerea TVA la alimente s-ar transpune într-o reducere de preţ, sau producătorii îşi vor mări rata de profit. Personal nu ştiu să răspund. Oricum, prin reducerea TVA la alimente impactul ar fi modest", a arătat Popa.
În opinia viceguvernatorului BNR, întrebarea corectă este dacă o astfel de TVA redusă este fezabilă din punct de vedere fiscal, având în vedere ţintele fiscale pe care România şi le-a asumat faţă de FMI şi UE. "Întrebarea este dacă ne putem permite reducerea cotei, cel puţin pe termen scurt", a mai spus Popa, citat de Mediafax.
În 19 octombrie 2010, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la sesiunea de vot final, cu unanimitate, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul. Proiectul a fost trimis ulterior spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu.
Pe 2 noiembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că retrimite Parlamentului legea. Preşedintele declara la acel moment că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii. În 5 aprilie 2011, membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor au adoptat cererea de reexaminare venită din partea preşedintelui Traian Băsescu.
Leul nu este supraevaluat
Nivelul ac